Pij mleko tylko które?

Pij mleko tylko które?

twarcie się kilkanaście lat temu rynku polskiego na inne kraje oraz ciągły postęp technologii i ekologii spowodowały, że przeżywamy okres potopu, zalewających nas produktów spożywczych.

Nawet mleko, które – zdawałoby się – jest tak podstawowym i prostym napojem, dziś stanowi jedynie wstęp do kryjącej się za tym hasłem hordy produktów, wyodrębnionych z uwagi na skład, pochodzenie, dodatek smakowy czy procesy towarzyszące przygotowaniu do spożycia.drivelan effect

Pomimo zalewu nabiałowych nowości, w naszym kraju najpopularniejsze wciąż jest mleko krowie, które sami najczęściej pozyskujemy, przetwarzamy w mleczarniach i rozprowadzamy. W zależności od zawartości tłuszczu dzieli się je na: odtłuszczone (0,05 - 0,5 proc.), częściowo odtłuszczone (0,6 - 2,0 proc.) i pełne (powyżej 2 proc.). Coraz częściej jednak pojawiają się w naszym społeczeństwie przypadki alergii na krowie mleko, a wielu specjalistów bije na alarm, twierdząc, że jest to jedna z najmniej zdrowych dla organizmu ludzkiego odmian tego produktu (szczególnie dla niemowląt i małych dzieci). Jakie wobec tego mamy inne opcje wyboru?drivelan τιμή

Drugim w rankingu popularności jest mleko, pochodzące od kozy. Jego popularność w ostatnich latach wzrosła nadzwyczaj gwałtownie, począwszy od czasu, kiedy świat obiegła informacja o chorobie wściekłych krów. Skład mleka koziego zbliżony jest do mleka kobiecego, dzięki czemu jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Mleko to jednakże zawiera więcej wapnia, potasu, fostoru, a także witamin A1, B1, B2, PP i C. Z uwagi na bogaty skład mleku koziemu przypisuje się pozytywny wpływ na przemianę materii, obniżanie poziom cholesterolu we krwi czy nawet poprawę kondycji i ujędrnianie naszej skóry.slimmer spray effetto

Kolejne z grupy - mleko owcze uchodzi w Polsce za najbardziej naturalne, ponieważ przetwarzane jest głównie w domowych warunkach, w tradycyjny sposób. Głównie wykorzystuje się je do produkcji serów i to z niego powstają takie przysmaki jak bryndza podhalańska czy oscypek. Stosunkowo rzadko mleko to jest bezpośrednio spożywane, mimo że lekarze zalecają je osobom cierpiącym na osteoporozę oraz mającym uczulenie na mleko krowie. Szkoda, gdyż zawiera więcej składników odżywczych, suchej masy i energii niż dwa poprzednie przykłady.drivelan nebenwirkungen

Wspomniane trzy grupy są najpopularniejszymi w Polsce, jako że mleko to pozyskuje się od żyjących u nas zwierząt hodowlanych. Za bardziej wykwintne uchodzą natomiast produkty mleczne, pochodzące od bawołów, reniferów czy wielbłądów. Różnią się one od siebie konsystencją, zapachem i oczywiście smakiem, przez co przypisuje się im nieco właściwości. Rewolucją na rynku stają się natomiast mleka pochodzenia roślinnego. Także w tej grupie dostępne są już różne rodzaje jak na przykład mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet ryżowe.valgomed

Najpopularniejsze w kategorii roślinnej jest bezsprzecznie mleko sojowe, którego sprzedaż u nas stale rośnie. Można je wykorzystywać niemal w każdym przepisie wymagającym zwykłego mleka krowiego, nadaje się więc do kaszek, budyni, kremów, ciast, koktajli czy nawet jako zabielacz do kawy. Ponadto produkt ten ze względu na niski wskaźnik glikemiczny stabilizuje poziom glukozy we krwi. Świetnie nadaje się zatem dla osób odchudzających się, cukrzyków i alergików. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywania, gdyż brak chloru w mleku sojowym wpływa na niewłaściwe wydzielanie i działanie soków trawiennych, co w dłuższym okresie prowadzić może do powstawania różnych schorzeń układu pokarmowego oraz kostnego.qui

Bez względu na to jakie mleko jeszcze zostanie nam zaserwowane, jest ono bezsprzecznie jednym ze zdrowszych produktów, które uzupełniają naszą codzienną dietę. Pij więc mleko zdecyduj, jakie mleczne wąsy będziesz nosić.